Minun naurettava stressini
Jos elämä meinaa olla liian rauhallista ja simppeliä, kyllä minä ainakin stressin jostain saan aikaiseksi! Tekemättömiä töitä löytyy aina sen verran, että saan pinnan kiristymään ja TO DO- listan raapustettua kasaan. Haenko näin tasapainoa, teenkö itseäni jotenkin tärkeämmäksi? Kun on vähän kiirettä ja stressiä, koenko olevani enemmän jotakin? Tarvitsenko välillä pikkuisen stressiä ja stressihormoneja pysyäkseni virkeänä? Tätä mietin viime viikolla, kun stressaannuin yhtäkkiä kesän jäljiltä rikkaruohoista, kodin likaisuudesta ja kaikesta roinasta. Koko kesä oli rentoiltu ja sitten yhtäkkiä huomasin sen! Ja yhtä nopeasti stressi ja levottomuus nosti päätään. Tällaiset "olemattomat" stressit toki saa pois sillä, että tarttuu toimeen; siivoaa sen varaston ja pesee ne ikkunat! Ja niin tein! Toisin sanoen, tässä tapauksessa stressi oli liikkeelle paneva ja positiivinen voima.
Aito ja oikea stressi
Nyky- yhteiskunnassa on kuitenkin tarjolla yllinkyllin myös ihan todellisia stressitekijöitä työelämän kovien vaatimusten, kiireen ja paineen lisääntyessä jatkuvasti. Tällöin stressi voi pahimmillaan olla lamaannuttavaa ja johtaa uupumukseen. Lisäksi vapaa- aikamme on usein niin aikataulutettua, että hengähtämisellekin pitäisi varata itseltään aika ja usein jätämme sen ajan varaamatta. Koska kalenteri on täynnä! Kukaan ei kestä liian pitkään jatkuvaa kovaa stressiä ja valtaosa palautuu stressistä aivan liian vähän ja toisinaan väärillä tavoilla, kuten tosi kovalla liikunnalla, alkoholilla, tai ylipäänsä TEKEMÄLLÄ ja touhuamalla jotain. Tai selaamalla älypuhelinta ja nipistämällä yöunista. Toki tekeminenkin on rentouttavaa, mutta kerron pian erään oppimani asian todellisesta palautumisesta.
Ravinnon merkitys stressiin ja jaksamiseen
Kiireessä syömme usein huonosti. Joko ruokailu jää väliin kokonaan, tai ateria korvataan kahvilla, proteiinipatukalla tai smoothiella. Meille markkinoidaan "terveellisiä" välipaloja, jotka ovat kaikkea muuta kuin terveellisiä ja jotka antavat keholle ja mielelle kovin vähän oikeanlaista, ravinteikasta evästä. Monet terveellisinä markkinoidut tuotteet, kuten välipalakeksit ja -patukat, proteiinivanukkaat ja keinomakeutetut rahkat ovat tällaisia. Suurimmaksi osaksi ne sisältävät hiilihydraatteja ja sokeria, sekä huonoa rasvaa, samoin kuin muoviin käärityt kolmioleivät tai muut einekset. Pikainen ja huonolaatuinen, kiireessä haukattu eväs nostaa verensokeria hetkellisesti ja nopeasti, tuoden sen taas yhtä nopeasti alas. Kaikki me tiedämme, millainen olotila tästä seuraa; ensin nälässä heikottaa ja kiukuttaa eikä järki enää juokse, syödään nopeasti jotain, että saadaan verensokeri nousemaan ja seuraavaksi väsyttää, kun verensokeri laskee yhtä jyrkästi kuin nousikin. Olo on suttuinen ja samea, eikä mieli oikein terävästi toimi tai järki taaskaan juokse, vaikka ehkä pitäisi. Kun kiire vihdoin jossain vaiheessa vuorokautta helpottaa, iskee toivoton nälkä ja elimistö huutaa kunnon ruokaa - jota se ei välttämättä siinäkään vaiheessa saa, kun jälleen on kiire syömään ja on helppo valita jokin nopea vaihtoehto, kuten pikaruoka tai einekset.
Ketogeeninen ruokavalio minimoi verensokeritason heittelyn tehokkaasti. Nälkä pysyy poissa pitkään, eikä tasaisen verensokerin vuoksi tule koskaan "kiljuvana". Monet ketoruokavaliota noudattavat tykkäävät pätkäpaastota, koska paasto asettuu luonnollisesti ruokavalioon ja sillä on lisäksi lukuisia terveysvaikutuksia. Ketoosi ja rasva yhdessä lisäävät kylläisyyden tunnetta. Ketoruokavalion idea ei kuitenkaan missään tapauksessa ole "olla syömättä" tai niukilla kaloreilla.
Ketoruokavalio ja stressitasot
Tässä vaiheessa kertoisin mielelläni jo siitä "pikaruoasta", mitä me ketoilijat syömme. Sitä ennen kuitenkin käsittelen vielä erästä toista aihetta lyhyesti. Monesti kuulee puhuttavan siitä, että ketoilu nostaa stressihormonitasoja; adrenaliinia ja kortisolia elimistössä. Näin se tekeekin, aluksi. Jos elimistö on polttanut sokeria esimerkiksi 40 vuotta, sille on todellakin stressitila vaihtaa aineenvaihduntansa toiseen luonnolliseen tilaan, ketoosiin. Kehomme on unohtanut vuosikymmenien aikana sen, millaista on olla ketoosissa ja polttaa rasvaa (kuten pieni vauva pääasiassa tekee), joten elimistön luonnollinen tapa on reagoida uuteen tilanteeseen nostamalla stressihormonitasojaan. Tämä ei ole kuitenkaan pysyvä tila ja tutkimuksissa on todettu stressihormonitasojen laskevan normaalille tasolle, kun keho on kunnolla adaptoitunut käyttämään rasvaa ja ketoaineita hyväkseen. Se, kuinka nopeasti tämä tapahtuu, on hyvin yksilöllistä ja joissain poikkeustapauksissa stressihorminit voivat jäädä myös normaalia korkemmalle tasolle.
Uni
Ketoaineilla ja ketoosilla itsessään on vaikutusta aivojen välittäjäaineisiin ja ne säätävät aivoja hieman enemmän "rauhoittumaan" päin. Kyseessä on monimutkainen gamma- aminovoihapon (GABA), joka "jarruttaa" ja rauhoittaa aivojen toimintaa ja glutamiinihapon, joka kiihdyttää aivojen toimintaa, tasapaino. Ketoosissa siis GABA- puoli on hieman enemmän vallalla ja tällä on positiivisia vaikutuksia mm. unen laatuun. Tästä samasta syystä ihminen kokee ketoosissa mielen kirkkautta ja selkeyttä ja kokee saavuttavansa paremmin tavoitteitaan. Tällä voisi ajatella siis olevan myönteistä vaikutusta myös esimerkiksi työperäiseen stressiin, jossa taustalla voi monesti olla pelko selviytymisestä ja siitä, saako kaiken sen tehtyä, mitä listalla on.
Palautuminen rentoutumalla
Opiskelin rentoutusohjaajaksi vuosi sitten ja siellä opin, mikä palauttaa tehokkaasti; mielen ja kehon rentouttaminen. Se voi tapahtua ohjattuna, äänitteen avulla tai ihan vain hengitellen ja vaikkapa meditoiden. Pelkkää passiivista olemista. Tämä on nykyihmiselle äärimmäisen vaikeaa ja vaatii harjoittelua, mutta melkeinpä kovassa stressissä olevalle ihmiselle voisi juoksulenkin sijasta suositella ainakin joka toinen kerta mielikuvamatkaa musiikin kanssa sinne paikkaan, missä stressiä ei ole. Syvärentoutuminen uudistaa ja lataa aivoja ja koko kehoa ihan huimalla tavalla. Jos et ole koskaan kokeillut, suosittelen kokeilemaan! Jo pelkät syvähengitysharjoitukset työpäivän lomassa (minuutti tai kaksi), rauhoittavat elimistöä, aktivoivat parasympaattista hermostoa ja laskevat stressitasoa nopeasti. Eli seuraavan kerran, kun sinusta tuntuu, että työpöydän ääressä on niin kiire, ettet ehdi kissaa sanoa, laita silmät kiinni, laskeudu läsnäoloon itsesi kanssa, tyhjennä hetkeksi pääsi ja hengitä syvään. Tärkeintä on pysähtyä juuri silloin, kun et millään ehtisi!
Liikunta
Vaikka liikunta nostaa stressitasoja, pidemmän päälle se vaikuttaa toki stressiin positiivisesti. Ketoruokavaliolla lyhyt HIIT-treeni (20 minuuttia) toimii erityisen hyvin tehostaen rasvanpolttoa vielä pitkään jälkeenpäinkin. Näin lyhyessä treenissä myöskään kortisolitasot eivät nouse, joten stressin ja kiireen kannalta HIIT- treeni on erinomainen, siihenhän ei myöskään kulu aikaa! Ja tässä treenimuodossa on endorfiinitakuu. Tämän lisäksi tietysti rauhallinen liikkuminen ja vaeltaminen luonnossa lievittää stressiä tehokkaasti.
Ketoilijoiden pikaruoka!
Tämä on lempiaiheeni, ehdottomasti. Kukaan ei voi väittää, että ketoruokavalio vaatii niin paljon, ettei sitä voi kiireinen ihminen toteuttaa! Totta on, että aluksi ruokavalioon täytyy perehtyä ja sukeltaa huolellisesti sisään, vieläpä oikein toteutettuna. Tarvitaan motivaatiota ja perehtymistä. Mutta sitten...
Ruokailu ketogeenisesti onnistuu pääosin julkisissa ruokaloissa hyvin. Ruoan laatuun kiinnitetään varmasti koko ajan enemmän huomiota ja kaikenlaisiin "mössöruokiin" jossa kaikki ainesosat sekoitetaan yhteen, törmää onneksi yhä vähemmän. Toki kastikkeissa ja ruoissa ylipäänsä käytetään toisinaan hyvinkin kyseenalaisia lisäaineita, kuten vaikkapa "kastikkeenruskistajaa". Eli väriainetta.
Pieni päänvaiva sunnuntai- iltana tai sopivana vapaahetkenä ruokalistan suunnitteluun, ruokaostoksiin ja mealpreppaukseen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin viikon mittaan.
Nopeammin, kuin soitat pizzeria Mammamiiaan ja tilaat kotiinkuljetuksen, saat ketopizzan. Ota vain pussi juustoraastetta, kippaa se pellille, lisää salamia, katkarapuja, tomaattia ja oliiveja, paista 200 asteessa kunnes näyttää hyvälle. Pilko halutessasi salaattia kyytipojaksi ja muista lorauttaa oliiviöljyä. Jos olisit joka tapauksessa tänään tilannut lapsillekin pizzat, voit aivan yhtä hyvin tarjota heille joko samaa ketopizzantäytettä tai käyttää pakastepizzapohjia.
Jos sen sijaan on päivä, että haluat tehdä kunnon ruokaa, paista pannulla jauhelihaa. Keitä lapsille jauhelihakeitto perunoilla ja porkkanoilla. Raasta, pilko tai käytä konetta ja tee itsellesi kukkakaaliriisi voissa paistaen. Voit tarjota kukkakaaliriisiä toki myös lapsille, koska useimmat lapset rakastavat sitä. Jätä itsellesi sivuun jauhelihaa ja sekoita kukkakaalin kanssa itsellesi risotto. Tai paista koko perheelle kermainen uunilohi, keitä lapsille pastaa tai riisiä tai mitä haluat ja höyrytä samalla iso parsakaali, johon sinulla on voin kanssa etuoikeus, mutta jota kaikki muutkin saavat syödä. Vaihtoehtoja on loputtomasti!
Hyvin ja terveellisesti syöminen ei ole vaikeaa, ei kallista, eikä hankalaa ja sillä on valtava merkitys hyvinvoinnille. Hyvin koostettu ketogeeninen ruokavalio on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja aivan takuulla luo sinulle kivijalan, joka auttaa jaksamaan arjen kiireessä ja paineessa ja parantaa elämänlaatua huomattavasti.
Comentarios